Originaris del Pirineu, obrim ja les nostres portes fa 6 anys com a espai dedicat a petits productors de les seves valls i muntanyes que es dediquessin a una ramaderia extensiva i de pastura. Però què vol dir això?
Primer de tot, vegem una definició oficial:
La ramaderia extensiva és el conjunt de sistemes de producció ramadera que aprofiten eficientment els recursos del territori amb les espècies i races adequades, compatibilitzant la producció amb la sostenibilitat i generant serveis ambientals i socials. Contempla aspectes clau com la utilització de races autòctones, la mobilitat del bestiar, el benestar animal o el maneig ajustat a la disponibilitat espacial i temporal dels recursos disponibles a cada zona.
Es diu que es tracta d’una ramaderia sostenible perquè no només genera productes de més sabor i amb una proporció de greixos saturats/insaturats més saludable, sinó que a més ben feta ajuda a controlar incendis forestals, regula cicles d’aigua i qualitat del sòl, i manté la biodiversitat, tant biològica com cultural, de territori. Addicionalment, redueix el consum d’energia, aigua i producció de gasos hivernacle que es deriven, entre d’altres, de la producció de pinso habitual a la ramaderia intensiva.
