Nutrición

Entrevista a Quico

lazy

Quico va començar com nosaltres amb un projecte en comú, així va començar una llarga amistat que ja fa 8 anys. En aquesta entrevista, ens explica com va començar la seva granja i com està preparant un futur projecte únic de sostenibilitat. Amb una clara visió sobre la importància dels animals ben cuidats, la vida al camp i la llibertat. Acompanyeu-nos a explorar el dia a dia de Quico i la seva granja en aquesta inspiradora entrevista.

Quico, Explica'ns sobre la teva granja.

Aquesta és una explotació de pollastres criats a l’aire lliure, on criem els pollastres des del primer dia i els engreixem fins als tres mesos i mig. L’alimentació dels animals és completament natural, basada en pinso i gra. El gra utilitzat inclou blat de moro, civada i blat de moro, els quals complementen l’alimentació del pollastre criat en llibertat.

Quins són els processos de la vostra granja?

Nosaltres obtenim els pollastres el mateix dia del seu naixement i els col·loquem en naus especials on passen els primers 15 dies. Durant aquest període, reben calor alimentat amb gas. Després dels primers 15 dies, són traslladats a una àrea coberta on continuen el seu procés d’engreix. A les 5 setmanes, romanen a l’interior i durant les següents 5 setmanes se’ls permet estar a l’aire lliure juntament amb els altres animals. No obstant això, romanen en el sistema fins a les 13 o 15 setmanes, que és aproximadament l’edat en què es realitza el sacrifici de l’animal.

Aquest pollastre és de la varietat Olave El Ruix, una raça de creixement més lent. Es diferencia del pollastre blanc industrial en diversos aspectes, començant pel color de la pell. El pollastre blanc industrial generalment triga de 40 a 50 dies a arribar a la seva grandària de sacrifici, mentre que aquest pollastre d’aquí té un creixement més lent.

De fet, és considerablement més lent. En tres mesos i mig, arriba a un pes de tres quilos i mig. Tres quilos i set-cents grams és el pes que aquest animal arriba en aquest temps, mentre que en el pollastre industrial arriba a un pes similar en menys temps.

Quina és la diferència entre els teus pollastres i els de producció industrial?

Aquí teniu el que veieu. Des que l’animal està a fora, pren el sol i menja herba. Això significa que tots aquests són valors afegits que té. No és el mateix que estigui tancat, en un lloc on no tingui la possibilitat de gaudir de grans patis on pugui moure’s lliurement i ser respectat.

Com descriuríeu el sabor i la textura del vostre pollastre en comparació amb altres productes similars al mercat? Quins mètodes de cocció recomaneu per preparar el vostre pollastre i per què?

Aquest pollastre té un sabor autèntic de pollastre. És un pollastre amb una bona infiltració de greix a causa del cereals que li proporcionem, el que el fa molt suculent. Es pot gaudir tant a la graella com a l’estofat, i resulta molt tendre. És un pollastre de gran tendresa i la veritat és que està molt bo.

Quina és la vostra relació amb el Pirineu en Boca? Com va començar tot?

La meva relació amb el Pirineu en Boca va començar quan estaven buscant productors a la zona. Degut a tenir una mica de coneixement en comú, es van posar en contacte amb mi. Ens vam conèixer al dia següent i així va començar una llarga amistat de vuit anys. Va ser a través d’un projecte comú que tot va començar.

Em van regalar allò típic de la botiga que recorria el Pirineu buscant persones com jo, i així és com ens vam conèixer: els oliveres del Pirineu i l’il·luminat de Solsona.

La vida et porta a fer allò que has après. Així és.

Com va començar el vostre negoci i què us ha inspirat? Va començar amb el tema del turisme, és veritat?

La meva intenció era convertir-lo en una casa rural. Vam col·locar alguns polls i es va començar a parlar de la calor que generaven els polls. No obstant això, vaig deixar la casa rural en pausa durant deu anys. Després d’aquest temps, vam reprendre el projecte. Havíem arrencat els pollastres, les coses anaven bé i finalment vam poder acabar la casa. Desafortunadament, durant aquest procés, ens vam trobar amb alguns contratemps. Vam inaugurar a Cap d’Any del 2020, però al març ja vam haver de tancar de nou. Així va començar la nostra incursió en el turisme. A més, van arribar altres oportunitats, com l’adreçament de cabres, que sempre estan actives. Pel que fa als animals, estem satisfets de com funciona tot, sincerament. Hem passat per alts i baixos, però seguim endavant. Actualment estem treballant amb entre 800 i 1.000 pollastres.

Què consell donaries a algú que vulgui començar la seva pròpia granja?

El consell és que posi molta paciència, molta passió i que ja arribarà. Que no s’amoïni, que no es posi nerviós, que és quelcom lent i primer s’ha d’aprendre. I quan estigui en marxa, llavors tot va bé i s’anirà aprenent sobre el dia a dia. No tot és mecànic, és quelcom en què cada engrandiment és diferent, cada cosa és diferent i no és una línia de producció. Depèn del temps, depèn de moltes coses. Hi ha molts factors que influeixen sobre nosaltres. En canvi, l’animal que estigui tancat, com està amb els ventiladors, la llum i tot això va d’una altra manera. En canvi, aquí es va amb les hores del sol i va bé.

Quants metres quadrats hi ha en tota la finca en què treballes actualment? Sabries dir si és en hectàrees?

Sí, d’hectàrees hi ha tres i mitja, de les quals una està destinada al turisme. Una i mitja, destinada als polls. I la resta és destinada a les cabres.

Quins són els teus plans futurs per a la granja?
Tens algun projecte en ment per expandir o millorar la producció o sostenibilitat de la granja?

En principi, si aconseguim completar el desenvolupament de la que ja tenim pràcticament fet, haurem de fer una pausa a causa de la dificultat de trobar persones responsables que ens ajudin. Quan tinguem tot en funcionament, podrem produir entre 1.500 i 2.000 polls cada mes, el que representa un treball considerable. El nostre diferencial en comparació amb altres explotacions, i el que destaca en el nostre producte, és que comptem amb el nostre propi obrador. Això ens permet treballar amb peces senceres sense trencar la cadena de fred i manipular el producte sense causar cap problema o conseqüència.

A part, ara si tot va bé, d’aquí a dos mesos, que pot ser que sigui cap al juliol. Així doncs, comencem a matar dins de la mateixa explotació. Ens estem fent l’escorxador aquí gràcies a tenir els animals a aire lliure. El fet de tenir el matadero a la mateixa granja ens permetrà assegurar-nos que els animals són tractats amb el respecte i la cura que es mereixen. Això és particularment important perquè els animals no hauran de ser traslladats a llargues distàncies ni hauran de passar per altres instal·lacions, la qual cosa pot provocar estrès i malestar. A més, podrem controlar millor la velocitat i el ritme del procés d’escorxar els animals, la qual cosa també contribuirà a reduir el seu estrès i millorar la seva qualitat de vida.

Així, el pollastre que produïm a la nostra granja és una garantia de qualitat i benestar animal, ja que ha estat criat i processat amb el màxim control sobre les condicions de vida i la salut dels animals, i amb un procés d’escorxar que prioritza el seu benestar i el respecte per la seva vida. Per a nosaltres, És important oferir als nostres clients una carn de gran qualitat i amb la garantia de que s’ha criat i processat amb cura i respecte cap als animals.

Rep les nostres notícies en el teu correu!

Back to list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *